Naš ponos ponosni smo na naravno in kulturno dediščino, ki nam je bila zaupana

 

Mlin

Že stoletja se na prvobitni način melje zrnje na vodni pogon.

To je najstarejša izvedba mletja, eno kolo poganja en par kamnov. Voda je v mlinu nekdaj poganjala štiri podlivna kolesa.

Žaga

Žago je kot tretji vodni obrat na domačiji dal postaviti Otonov praded Franc Pouh, in sicer leta 1872. Prvotni načrt in dovoljenje za izgradnjo je hranjen v družinskem arhivu. Žaga je „venecijanka “ ali samica (žaga z enim listom) in ima največje podlivno zunanje, še delujoče, vodno kolo v Sloveniji (s premerom 5,5 metra).

Ob obilici dela in ugodnih vodnih razmerah so žagali pogosto dan in noč. Zaradi tega so »žagmojstri« na žagi ostajali preko tedna. Prenočevali in malicali so kar v utici, ki se drži žage. Tako lahko pri nas vidite ohranjeni »tafelpet« ali mizo, ki je hkrati postelja.

Mlinarjeva hiša

V letu 1999 smo Mlinarjevo hišo obnovili pod konzervatorskim vodstovom Zavoda za kulturno dediščino. Nekdaj je v njej živel mlinar s svojo družino, danes pa se v njej odvijajo različni kulturni dogodki domačih društev, intenzivne pevske vaje vokalnih skupin, ali pa v njej prenočujejo naši gostje.

Na voljo je 11 ležišč, 2 kopalnici, novodobna kuhinja, stara kuhinja z zidanim štedilnikom ter prostor s krušno pečjo. Hiša je na razpolago za praznovanja različnih obletnic in drugih slavnostnih dogodkov, zaključenih skupin.

Voda

»Ako se hoče katera dežela ponašati, da se v njej pretakata med in mleko, hočem reči, da jo je Bog obilno blagoslovil z vsem, kar potrebuje za dobro prehrano, se mora ponašati tudi z mnogimi rekami, potoki in studenci.« (Janez Vajkard Valvasor)

Ponosni smo na svoj lasten izvir dobre – redno kontrolirane pitne vode.

Priznanja

Kdo je opazil naše delo:

  • Turistična zveza Slovenije
  • Društvo Slovenija
  • Francoski red sv. Fortunata
  • provinca za Slovenijo
  • Fakulteta za gastronomijo iz Bologne
  • lokalna skupnost